Teknologien udvikler og forandrer os – men er det til det bedre?
Smartphones, computere, sociale medier osv. er blevet en fast bestanddel af vores hverdag. Vi er blevet afhængig af teknologien. Vi forventer, at samtlige hoteller har WiFi, så vi kan være på internettet 24/7. Vi skal endelig ikke gå glip af noget. Derfor er vi konstant på de sociale medier – selv til familie-kom-sammen og til fester. Men mister vi noget af vores nærvær og tilstedeværelse med denne udvikling, eller har vi nu bare bedre muligheder for at dyrke vores relationer på tværs af tid og rum?
Dette spørgsmål vil være centralt for dette blogindlæg, og jeg vil ikke komme med et entydigt svar. Jeg vil forsøge at repræsentere begge lejre, så det bliver op til dig, hvilken side du vælger.
Nye sociale rum
De digitale medier har skabt nye former for sociale rum. Dermed har det også skabt nye former for social adfærd. Nu beskrives din personlighed ikke ud fra to elementer; ekstrovert eller introvert. Et tredje element er fremkommet; tekstrovert. En personlighed, der beskriver en person, der bedst kan lide at skrive. Faktisk mener Sherry Turkle, der forsker i teknologiens indflydelse på vores sociale liv, at de fleste af os hellere vil skrive end at være sammen. Det er en kedelig tendens, da vi ifølge hende mister nærvær og tilstedeværelse.
Skype er et eksempel på vores manglende nærvær. Turkle beskriver, hvordan en kvinde besvarede mails, mens hun skypede med sin bedstemor. Bedstemoderen kunne ikke se, om kvinden kiggede på hende eller besvarede mails, da hun kiggede ind i skærmen. Skype er dog også et eksempel på, hvordan video kan gøre vores nærvær mere levende og direkte. Vi har nu mulighed for at dele vigtige øjeblikke med hinanden både visuelt og tekstuelt i nuet, selvom vi er 1000 kilometer fra hinanden.
Desuden er vi heller ikke ”tvunget” sammen længere, som man var i stenalderen. Mary Chayko er forsker i digitale mediers indflydelse på vores sociale liv og fortæller, at vi nu om dage mødes på tværs af landegrænser pga. fælles interesser frem for landsbyfællesskaber. Dermed ikke sagt, at vi ikke kan have et fællesskab med vores naboer, for det kan vi sagtens. Men vi er ikke på samme måde afhængige af vores naboer som i stenalderen. Vi kan sagtens købe varer andre steder og finde nogle venner, der har samme interesse som os selv. Fx var gruppen for danske Bronies højest sandsynlig ikke kommet i Go’ Morgen Danmark uden internettets eksistens – så tak for det, internet!
Nye venskaber
Turkle mener, at de digitale medier ødelægger vores venskaber. På de digitale medier lærer vi at holde folk på den rette afstand, så vi lige præcis ikke giver for meget af selv, men heller ikke for lidt. Vi er nemlig bange for at lukke folk for langt ind i vores personlige sfære. Det vil på sigt gøre, at vi får robotlignede venskaber, fordi vi har færre forventninger til vores relationer end førhen. Vi bliver dermed dårligere til at håndtere følelser og tage de svære diskussioner, da vi via beskeder især bliver vant til at kunne til- og frakoble en samtale efter lyst. Af samme årsag vil venskaber blive til forbindelser, og forbindelser vil være nærværende for os. Vi vil miste nogle essentielle menneskelige evner ifølge hende.
Chayko fortæller dog, at vi ikke skal være så bange for de digitale mediers indflydelse på venskaber. Vi er født som flokdyr, hvorfor vi ikke kan fungere uden venskaber. Uden venskaber vil vi ikke kunne kommunikere med hinanden, da vi lærer at beskrive vores fornemmelser i grupperinger. Havde vi ikke den evne til at sortere i alle de indtryk, som vi møder hver evig eneste dag, så ville enhver oplevelse være unik. Det vil gøre, at vi ikke kunne beskrive dem, hvorfor vi ikke kunne tale sammen om oplevelserne. Det er derfor vigtigt, at vi lærer at fortolke, klassificere og følge vores fornemmelser, hvis vi skal fungere i denne oplevelsesrige verden.
Lad vær’ med at følge strømmen!
En ting er sikkert, og det er, at internettet og de digitale medier er kommet for at blive. De er med til at ændre vores opfattelse af venskaber og vores kommunikation. Det gør de, fordi de giver os nye muligheder. De giver os nye sociale miljøer, hvilket skaber nye forståelsesmønstre. Det vil sige, at de bliver mere end blot en teknologi. De bliver en social aktør, der præger vores fremtidige interaktion og forståelse af den. Om det er positivt eller negativt er op til den enkelte at vurdere, men budskabet herfra er, at vi skal tænke over teknologiens indflydelse i stedet for bare at følge.
Lyt til episoden om samme emne her.
Blogindlæggets forfatter
Vi håber du nød en stund, i dit faglige frirum!
Blev du inspireret? Du har 2 muligheder:
- Anbefal podcasten til en ven, kollega, bekendt, borddame/-herre, dine twitterfølgere etc.
- Anmeld podcasten i iTunes.
Tak fordi du læser med.
Vi er glade for jeres feedback – og nu har vi gjort det endnu lettere for dig at komme med emneforslag!
Du finder kontaktinfo på os her, og du er også velkommen til at efterlade en kommentar her i shownotes.
Om Digitale Tanker
Digitale Tanker er en podcast til dig, der er interesseret i markedsføring, organisation og ledelse. Vi stiller skarpt på problemstillinger, trends i den digitale verden med et perspektiv fra digitale indfødte.
Vi udkommer altid om søndagen.