Episode 79: Mind Patterns og hjernen

Episodens tema, og idéen til det, opstod fordi Puks kollega Arbresh Useini lavede et oplæg , hvor hun fortalte om Mind Patterns, efter at have læst bogen “Collaborative Intelligence – Thinking with people who think differently” en bog af Dawna Markova og Anige McArthur.

Tema: Mind Patterns

Vigtige pointer fra bogen

 1. Hinge time: shifting from a market-share to a mind-share mentality; market share determines who is right and who is wrong. Mind share asks what i s possible.
 2. We either grow or diminish our capacity through those people with whom we spend the most time.
 3. Habits offer comfort without challenge, reassurance without insight and certainty without imagination.
  1. Most breakdowns are a result of habitual thinking.
  2. Most breakups are a result of habitual thinking.
  3. Most breakthroughs are a result of non-habitual thinking.
 4. Breakthrough Practice: Thinking Alive: fold your hands.
 5. The question is not “are you smart?” it’s “how ARE you smart?”

Om Mind Patterns

Først, så skal vi finde ud af, hvordan vi bliver opmærksomme. Vi kan alle skifte mellem tre forskellige slags opmærksomheder, men vi gør det alle forskelligt.

 1. Fokuseret opmærksomhed: alert, sequential, detailed, externally oriented
 2. Sorterende opmærksomhed: confused, exploring, trying to understand
 3. Åben opmærksomhed: imaginative, symbolic and connective

(Pomodoro teknikken tvinger dig fra fokuseret til åben, og dermed får du de gode idéer og ser sammenhænge du ikke så før).

Så skal vi se på de tre sprog for vores tanker. Vi har alle en præference for rækkefølgen af de tre sprog for vores tanker, som forholder sig til de tre forskellige opmærksomheder. Og det er rækkefølgen af de tre sprog, som trigger vores opmærksomhed.

 1. Auditiv tænkende: lyttende, snakkende, diskuterende, syngende og fortællende.
 2. Kinæstetisk tænkende: handlende, flyttende, følende, laver ting.
 3. Visuelt tænkende: seende, læsende, visende, observerende, skrivende.

(Side note: vi er alle introverte, når vores opmærksomhed er åben, og vi er alle extroverte, når vores opmærksom er fokuseret).

I bogen, og I det blogindlæg Arbresh også skrev til, er der en test, hvor man kan finde ud af, hvilket mindpattern man selv har, og eventuelt bede sine kolleger tage testen også. Det har vi selvfølgelig også gjort i Digitale Tanker. Og vi er:

 • Puk: VAK
 • Anita: AVK
 • Thomas: KAV
 • Casper: AVK

Pointer

 1. Du kan bruge viden om dit mind pattern til at flytte dit fokus og skifte mellem de tre opmærksomheder ved at vide hvordan du trigger dine sprog. F.eks. at kunne lære at få fra fokuseret til åben opmærksomhed og tilbage igen.
 2. Du kan bruge det til at lære andres mind pattern at kende, så I bedre kan samarbejde og f.eks. være fokuseret sammen, men tale forskellige sprog (når du skal være kreativ).

Opsummering

 • Vi lever i en tid, hvor market share og mind share skal balanceres, derfor er det en god idé at vide hvordan du kan samarbejde med andre og være kreativ.
 • Der er tre opmærksomheder og tre sprog. Sammen danner de seks mønstre, som beskriver dit Mind Pattern. Find det for at kunne blive godt til at skifte fra fokuseret til åben opmærksomhed.
 • Lær at spotte andres mind pattern og find ud af, hvordan I tænker godt sammen og er fokuseret og åbne i jeres opmærksomhed.

Links

Relateret episoder eller blogindlæg

Episodens værter

Anita Lykke Klausen

Neuromarketing er hjemmebanen for Anita: Fascinationen af mødet mellem det irrationelle menneske og hvordan markedsføringen kan trigge hjernen til at træffe hensigtsmæssige valg. I sin egen virksomhed er det netop neuromarketing der er grundlaget for hendes egen virksomhed.

Vil du sikre pluspoint hos Anita, så inkludér et bordfodboldbord i jeres næste aftale. Hun er nemlig en entusiastisk spiller, der deltager i flere uofficielle turneringer med kollegaerne.

Anita Lykke Klausen

Puk Falkenberg

I krydsfeltet mellem forandringsledelse og organisationsudvikling føler Puk sig bedst tilpas. Hun beskæftiger sig med alt lige fra ledelse, teams og arbejdslyst til vaner, udvikling og læring. Puk er rådgiver hos Bloch&Østergaard, hvor hun slår sine folder inden for fremtidens ledelse.

Inviterer du Puk på kaffe, så hav tekanden klar. Hun drikker nemlig ikke kaffe, men tømmer let en tekande lige så hurtigt som du får tømt din kaffekop.

Puk Falkenberg

Vi håber du nød en stund, i dit faglige frirum!

Blev du inspireret? Du har 2 muligheder:

 1. Anbefal podcasten til en ven, kollega, bekendt, borddame/-herre, dine twitterfølgere etc.
 2. Anmeld podcasten i iTunes.

Tak fordi du lytter med.

God søndag og god lytter!

/ Casper, Thomas, Anita & Puk

Vi er glade for jeres feedback – og nu har vi gjort det endnu lettere for dig at komme med emneforslag!

Du finder kontaktinfo på os her, og du er også velkommen til at efterlade en kommentar her i shownotes.

Om Digitale Tanker

Digitale Tanker er en podcast til dig, der er interesseret i markedsføring, organisation og ledelse. Vi stiller skarpt på problemstillinger, trends i den digitale verden med et perspektiv fra digitale indfødte.

Vi udkommer altid om søndagen.