Episode 64: Farvel + Coaching med Jacob Mouritzen

I denne episode tager vi afsked med vores lyttere.

Men inden da, har vi besøg af Jacob Mouritzen. Jacob er mentor og har også erfaring med rollen som coach. Vi taler om hvornår man kan bruge en mentor eller coach, og den opgave man tager på sig i rollen som mentor/coach.

Tema: Mentor og coach

Forskellen mellem mentor og coach er:

  • En mentor hjælper med at afdække et problem og finde en løsning. Det kan ske ved at mentoren fortæller hvad menteen skal gøre og hvordan.
  • En coach bruger en afdækkende spørgeteknik, som hjælper modtageren til selv at finde svaret. Folk lærer bedre og er ofte mest motiveret for løsningen, når de selv har fundet den.

Som Jacob nævner i episoden, så kan man – hvis man er rigtig dygtig – veksle imellem at være mentor eller coach, hvis man er god til at afsøge hvad modtageren har behov for. Nogle gange er behovet en mulighed for selv at afsøge sine muligheder og hvilken vej man vil gå. Andre gange er der et behov for at få at vide, hvad man skal gøre.

Inden man går i gang med samtalen, bør man sætte nogle rammer for at afdække bl.a:

  • Hvor lang tid man har
  • Hvad er målet
  • Hvad har du brug for
  • Hvad vil du gerne have ud af dagens session

Det er vigtigt at finde en mentor, som man kan stole på og har en god kemi med.

Som coach bruger Jacob en metode, der hjælper menteen til selv at finde frem til næste trin. Det vigtige er at sørge for, at man får afsluttet samtalen. Ellers risikerer man, at menteen går fra samtalen mere forvirret end de kom – og det kan have alvorlige konsekvenser. Også derfor er det vigtigt at starte med at sætte rammen for samtalen.

Coachen har en opgave i at sørge for at få samtalen tilbage på sporet, hvis den under samtalen får tager nogle afveje.

Modellen, som Jacob bruger som coach, hedder GROW

G oal – rammen for hvad man vil opnå, skal altid være fokus
R eality – hvor er du i dag
O ptions – hvilke muligheder har du
W ay forward – hvad er næste trin

Det farligste sted at efterlade sted er på R og O. Her har du kun fået afdækket problemerne, og efterlader menteen uden en løsning og måske med en opfattelse af at problemet kun er blevet større.

Hvornår ved man, om en coach eller mentor er rigtig for en?

Mange bruge en ekstern mentor, når de har et behov for karrieresparring. Den slags samtaler kan for mange være svære at have med kollegaer. En god kandidat som mentor vil være en profil, som man kan se karrieremæssigt op til, og som man opfatter som tillidsfuld.

Mashup.nu er én måde at finde en mentor. Mange bruger også sin a-kasse, imens Puk tidligere har god erfaring med at invitere rollemodeller på kaffe og bruge dem som uformelle mentorer. Anita hev for nogle år siden fat i Jacob, netop fordi han var et karrieremæssigt forbillede som havde været i nogle interessante positioner, og aftalte selv en mentoraftale med ham.

Opsummering

1- Hvad ønsker du at få ud af samtalen
2- Skal man have en mentor eller coach
3- Brug GROW-modellen for samtalen og slut af med en konkret handlingsplan
4- Pas på med at kaste dig ud i coaching, hvis du ikke har styr på hvad du laver. Du kan hurtigt få rodet rundt i sindet på modtageren, og det kan være farligt.

Relateret episoder eller blogindlæg

EPISODENS GÆST

Jacob Mouritzen

I denne episode har du fornøjelsen af at møde Jacob Mouritzen. Jacob taler i denne episode om coaching og mentoring. Til hverdag arbejder Jacob hos Mindshare som Business Partner.

I denne episode giver Jacob indblik i rollen som mentor og coach. Han deler ud af den model han selv bruger, når han mentor.

Episodens værter

Anita Lykke Klausen

Neuromarketing er hjemmebanen for Anita: Fascinationen af mødet mellem det irrationelle menneske og hvordan markedsføringen kan trigge hjernen til at træffe hensigtsmæssige valg. I sin egen virksomhed er det netop neuromarketing der er grundlaget for hendes egen virksomhed.

Vil du sikre pluspoint hos Anita, så inkludér et bordfodboldbord i jeres næste aftale. Hun er nemlig en entusiastisk spiller, der deltager i flere uofficielle turneringer med kollegaerne.

Puk Falkenberg

I krydsfeltet mellem forandringsledelse og organisationsudvikling føler Puk sig bedst tilpas. Hun beskæftiger sig med alt lige fra ledelse, teams og arbejdslyst til vaner, udvikling og læring. Puk er rådgiver hos Bloch&Østergaard, hvor hun slår sine folder inden for fremtidens ledelse.

Inviterer du Puk på kaffe, så hav tekanden klar. Hun drikker nemlig ikke kaffe, men tømmer let en tekande lige så hurtigt som du får tømt din kaffekop.

Vi håber du nød en stund, i dit faglige frirum!

Blev du inspireret? Du har 2 muligheder:

  1. Anbefal podcasten til en ven, kollega, bekendt, borddame/-herre, dine twitterfølgere etc.
  2. Anmeld podcasten i iTunes.

Tak fordi du lytter med.

God søndag og god lytter!

/Puk Anita

Vi er glade for jeres feedback – og nu har vi gjort det endnu lettere for dig at komme med emneforslag!

Du finder kontaktinfo på os her, og du er også velkommen til at efterlade en kommentar her i shownotes.

Om Digitale Tanker

Digitale Tanker er en podcast til dig, der er interesseret i markedsføring, organisation og ledelse. Vi stiller skarpt på problemstillinger, trends i den digitale verden med et perspektiv fra digitale indfødte.