For få år siden var neuromarketing den nye pige i klassen. I dag er nanomarketing det nye, og det er på høje tid at vi konkretiserer emnet. I denne episode lærer hvad nanomarketing er, og hvordan virksomheder kan bruge teknologien.

Digitale Tanker

Digitale Tanker er en podcast til dig, der er interesseret i online markedsføring, organisation og ledelse. Vi besluttede os for at lave podcasten, fordi vi syntes der mangler digitale tanker fra digitalt indfødte. Vi stiller skarpt på problemstillinger, trends i den digitale verden med et perspektiv fra digitale indfødte.

Hver 14. dag er der et nyt afsnit til dig, og vi udkommer altid om søndagen.

Tema: Nanomarketing

Hvorfor er nanomarketing ikke neruomarketing?

Nanomarketing er fætter til neuromarketing. I neuromarketing arbejder vi med overbevisningen om, at individets sanser og motorik kan identificeres i bestemt områder og netværk i hjernen. Den information bruger vi til at kortlægge ubevidste og følelsesmæssige karakteristika i forbrugerens beslutningstagen.

I neuromarketing arbejder vi også med metoder, der ikke ligefrem er tilgængelige for hvem som helst – eksempelvis en MR-scanner. De er også metoder der er dyre, og undersøgelser og studier bygger derfor ikke på resultater fra en stor gruppe respondenter, fordi der trods alt kun kan være ét menneske i en MR-scanner af gangen (og så fremdeles).

Hvad er nanomarketing?

Nanomarketing er mødet mellem neuromarketing og nanoteknologi. Nanoteknologi er eksempelvis EEG headsets, skin responsive devices (eksempelvis wearables) osv.
Fordi nanoteknologi er mindre devices, opleves de sjældent lige så invaderende eller grænseoverskridende. Det giver os mulighed for at få en mere nøjagtig måling af eksempelvis forbrugeres adfærd i butikker – simpelthen fordi vi har mulighed for at give dem et EEG-headset på og “sende dem i byen”. Nanoteknologi giver os også mulighed for at måle resultaterne i real time.

Hvad kan vi bruge nanomarketing til?

Når vi begynder at arbejde med nanomarketing, eksempelvis med wearables som målemetode, så får vi så meget mere data til rådighed, end vi kan forestille os. Og der er data der er langt mere dybdegående, end nogensinde før!
De data vil desuden være langt mere troværdige. Vi vil en dag se tilbage på de data vi i dag arbejder med, og sammenligne dem med at “stikke en finger i luften”-metoden. Data fra nanodevices kan også kombinere laboratoriestudier med feltstudier. På en måde får vi mulighed for at kombinere biologiske, psykologiske og neurologiske data.

Hvordan kan vi bruge nanomarketing?

Teknisk set vil alle der bærer et wearable – eksepelvis et Apple Watch – kunne trackes og være en del af nanomarketingstudier. Alle der ejer et Apple Watch vil i den nærmeste fremtid (hvis alt går, som Apple håber) kunne måle deres blodsukker.
Det er data der kan sælges videre til forskning, hospitaler, og for forbrugeren kan de kombineres med sundhedsapps, lægen osv.

I dag kender vi til teknologi der kan identificere løgne med 85% nøjagtighed. Når mennesker alene, uden teknologi, skal forsøge sig med denne øvelse, så når vi i gennemsnit op på 50% nøjagtighed.

Hjertebanken, stress og humør kan også afkodes fra videomateriale, og det betyder, at det med tiden ikke vil være en nødvendighed at få monteret udstyr for at kunne bidrage til et studie.

Udbyttet i arbejdet med nanomarketing er næsten grænseløst. Virksomheder kan bruge nanomarketing til at udforske potentielle markeder, skabe mersalg, teste nye produkter, optimere salgsflow – og meget mere!

Læs mere

Du kan støtte podcasten

Du har 2 muligheder:

  1. Anbefal podcasten til en ven, kollega, bekendt, borddame/-herre, dine twitterfølgere etc.
  2. Anmeld podcasten i iTunes

Tak fordi du lytter med.

God søndag og god lytter!

/Puk Anita

Vi er glade for jeres feedback – og nu har vi gjort det endnu lettere for dig at komme med emneforslag!

Du finder kontaktinfo på os her, og du er også velkommen til at efterlade en kommentar her i shownotes.