I denne episode har vi fået selskab af Erik Korsvik Østergaard til en snak om ledelse. Vi taler om rejsen når Millennials bliver ledere, hvad en leder skal besidde af kompetencer og den responsive leder. Denne episode er delt i to parter. Dette er part 1.

Digitale Tanker

Digitale Tanker er en podcast til dig, der er interesseret i online markedsføring, organisation og ledelse. Vi besluttede os for at lave podcasten, fordi vi syntes der mangler digitale tanker fra digitalt indfødte. Vi stiller skarpt på problemstillinger, trends i den digitale verden med et perspektiv fra digitale indfødte.

Hver 14. dag er der et nyt afsnit til dig, og vi udkommer altid om søndagen.

Tema: Fremtidens ledelse – part 1

Fremtidens leder er på mange måder nutidens leder. Det moderne lederskab er fremtidsorienteret, og ar fokus på at trække fremtiden ind i nutiden. Fremtiden er et elastikbegreb – kigger vi 5 eller 1o år frem?
‘Best practice’ kigger bagud og er ikke ‘fremtidens ledelse’. Det er en fin metode når du arbejder med en opgave, der er repetitiv. I dag er ‘current practice’ mere anvendelig. Hvad gør dine kollegaer og dine medarbejdere? Studer det og kopier det – også selvom det går imod undervisningens “det plejer vi at gøre”.

Pizza-modellen

  1. Forretnings-profilen: Forretningskunskab, markedsforståelse, processer og værdiskabelse.
    Kend dit forretningslandskab og din forretningsmodel.
  2. Leverance-profilen: Få ting til at ske.
    Hav styr på dine leverancer: hav styr på din tid og dine processer.
  3. Specialist-profilen: At kunne sin ting.
    Det handler om at have styr på sin specialistkompetence.
  4. HR-profilen: Mennesker.
    Omsorg, trivsel og motivation.

Du kan finde mere om pizza-modellen og en leders rolle her.

Bog: The Neo-Generalist

Beskriver den mennesketype, som er “den fede leder” i fremtiden. Det er en generalisttype med forståelse for sociologi og mere – det er en generalist med bredde.

Billedresultat for The Neo-Generalist

De 4 nye roller man varetager, som god leder i fremtiden

  1. Være coach, mentor og samtalepartner, der støtter sine medarbejdere. Det gælder om at vide hvad der rører sig og hjælpe folk videre fagligt, personligt og – måske – privat. Det afhænger især af den rette mængde dialog, der skal tilpasses afhængigt af modtageren (er det en Millannial, Boomer, introvert, ekstrovert, …).
  2. Være entreprenant. Det gælder om at have “virksomheder i virksomheden”. Du skal være konstant innovativ, fokuseret på at løse problemer frem for at fokusere på produkter, sælge dine ydelser internt i virksomheden til kollegaer. Du skal lave intern PR og markedsføring og kende forskel på at arbejde i sit team og på sit team. Når du arbejder i dit team, så hjælper du med produktionen. Når du arbejder på dit team, arbejder du på strategi, kompetenceudvikling, positionering internt (hvordan kan I hjælpe andre videre).
  3. White space. Disciplinen er taget fra programledelse, hvor man har ansvar for en række projekter. Imellem projekter findes ‘white space’. Det er det område mellem projekter hvor der er udefineret strategi eller opgaver der “falder mellem stolene”, aktiviteter der ikke er beskrevet, rygter eller anden aktivitet der ikke bliver løftet. Fremtidens ledere kan håndtere, se og håndtere white space, og formå at få placeret opgaven. Er du ikke god til at se ‘white space’, kan du løse det ved at sætte folk sammen, for på den måde at få belyst muligheder som endnu ikke er set eller som man har mulighed for at løbe efter.
  4. Vær gartner for dit økosystem. Dit eget økosystem er de relationer og sociale kapital du opbygger som leder, internt og eksternt. Få mappet din sociale kapital – hvor ligger den, hvor stærk er den, og hvem er dine “hubs” internt. Hvem er dine relationer nedadtil (dit team), opadtil (ledelsen) og horisontalt. Ledere der gør det godt arbejder horisontalt så effektivt, at de begynder at løse hinandens problemer. De sparrer og hjælper hinanden, ved at skabe et fortroligt rum. Alle relationer i økosystemet skal holdes ved lige, og her opstår gartner-funktionen.

Husk at læs og hør denne episodes part 2, klik her.

Læs mere

Du kan støtte podcasten

Du har 2 muligheder:

  1. Anbefal podcasten til en ven, kollega, bekendt, borddame/-herre, dine twitterfølgere etc.
  2. Anmeld podcasten i iTunes

Tak fordi du lytter med.

God søndag og god lytter!

/Puk Anita

Vi er glade for jeres feedback – og nu har vi gjort det endnu lettere for dig at komme med emneforslag!

Du finder kontaktinfo på os her, og du er også velkommen til at efterlade en kommentar her i shownotes.