Teknologiens udvikling har indflydelse på vores relationer. Vi kommunikerer gennem flere platforme og den digitale samtale spiller en større rolle. Betyder det, at vi ser mennesker sjældnere? At vi er mere ensomme? At vi ikke udvikler de samme sociale kompetencer som tidligere?

Digitale Tanker

Digitale Tanker er en podcast til dig, der er interesseret i online markedsføring, organisation og ledelse. Vi besluttede os for at lave podcasten, fordi vi syntes der mangler digitale tanker fra digitalt indfødte. Vi stiller skarpt på problemstillinger, trends i den digitale verden med et perspektiv fra digitale indfødte.

Hver 14. dag er der et nyt afsnit til dig, og vi udkommer altid om søndagen.

Tema: Teknologiens indflydelse på vores ansigt-til-ansigt møder

Dagens episode er så tankevækkende et emne, at vi har dedikeret podcastens første blogindlæg til det. Casper har skrevet speciale om teknologiens indflydelse på vores relationer, og han gør dig klogere på emnet her.

Sagen er den, at vi ikke kan komme uden om at vores brug af teknologi har indflydelse på vores relationer. Teknologien har indflydelse på hvordan vi skaber og bevarer relationer – og hvordan vi interagerer med hinanden. Spørgsmålet er, hvad teknologiens udvikling har af indflydelse på udviklingen af menneskers kommunikation.

Nogle mener, at den næste generation udvikler færre sociale kompetencer, og derfor hurtigt kan ende med i en version af ‘socialt akavede’. De lærer ikke at interagere og begå sig i  den fysiske verden, i fysisk interaktion med andre mennesker. Sherry Turkle siger det: “We’re lonely, but afraid of intimacy”.

Og er vi så det – altså ensomme? Er ungdommen i dag en mere ensom generation end tidligere, i kombination med at omverden er lettere tilgængelig end nogensinde før? Vi har ikke svaret, men vi har vores egne erfaringer og observationer.

Tag eksempelvis termen “tekstrovert”. Udover at være godt på vej til at blive optaget i den danske ordbog, dækker ordet over en person som foretrækker skriftlig kommunikation. Det er ikke nødvendigvis fordi personen er introvert. Det er heller ikke nødvendigvis fordi personen er ekstrovert – der kan være mange årsager til at foretrække skriftlig kommunikation. For nogle er mundtlig kommunikation grænseoverskridende, imens det for andre er tidskrævende.

Tekstrovert er bevis på, at teknologiens udvikling er med til at påvirke vores adfærd og sociale ageren.

Det er også en udvikling der har indflydelse på vores arbejde – hvordan vi kommunikerer med kunder og kollegaer. Bliver de sociale samtaler holde ved lige med kollegaer online i samme grad som offline? Og med the gig economy og udbredelsen af at have medarbejdere siddende over hele verden, hvordan balancerer vi så mellem at bruge teknologien som et værktøj vs en forringelse af kommunikation?

Vi kommer rundt om

  • Social adfærd i relation til udviklingen af digitale samtaler
  • Tekstrovert (hvad med os selv?)
  • “We’re lonely, but afraid of intimacy.”
  • Digitale samtaler i møder på job (gig economy)

Er du interesseret i mere læsning? Til dette afsnit brugte vi flg.:

Du kan støtte podcasten

Hjælp podcasten med at fortsætte og med at vokse sig større og bedre ved at sprede ordet.

Det kan du gøre ved at:

Tak fordi du lytter med.

God søndag og god lytter!

/Puk Anita